DI-frend - projekt Plavog telefona

Sažetak

Projekt Di-frend usmjeren je na promicanje vjerskih prava i sloboda putem dijaloga i međukonfesionalne suradnje na području Grada Zagreba.

Njegov maštovit i mladenački naslov upućuje na prijateljstvo u različitosti: engleska riječ different preoblikovana u difrend - složenicu koja upućuje na različitost (di-) i prijateljstvo (frend). Namijenjen je učenicima viših razreda (6. i 7.) vjerskih osnovnih škola triju monoteističkih religija zastupljenih u Hrvatskoj - islama, judaizma i kršćanstva. Skupina od petnaestak učenika koji su sudjelovali u projektu bila je sastavljena od učenika iz svake od triju vjerskih osnovnih škola. Projekt se provodio u prostorijama Plavog telefona i na različitim lokacijama vezanim uz određenu vjersku zajednicu (džamija, crkva, sinagoga), a sastojao se od 14 školskih sati radionica i 6 školskih sati terenske edukacije.

S djecom su se provodile edukativne radionice o kršćanstvu, judaizmu i islamu, a oni bi međusobno izmjenjivali svoja iskustva, običaje, kulturu. Kroz teme o sličnostima i razlikama ovih religija usvajale bi se vještine prihvaćanja i poštivanja drugih i poticalo na toleranciju i vjerska prava i slobode. Posjet vjerskim zajednicama doprinosi boljem dijalogu, stvaranju iskustva i još većem upoznavanju s drugim religijama. Učenici susudjelovali u raspravama o vjerskim pitanjima i sami pripremali pojedine radionice o svojim religijama i zajednicama.

Cilj

Cilj projekta je ostvariti međureligijsku suradnju i zajedništvo među mladim pripadnicima triju monoteističkih religija (judaizma, islama i kršćanstva) na području Grada Zagreba.

Specifični ciljevi su:

1. Poticati razvijanje poštovanja i tolerancije prema pripadnicima drugih religija.

2. Kroz međureligijsku edukaciju približiti mladima sličnosti i razlike između njihovih vjera.